Ons eigen afweersysteem als strijdwapen tegen kanker

Communicatie KU Leuven - 8 juni 2020

Onderzoekers van KU Leuven en UZ Leuven spelen internationaal een belangrijke rol in het onderzoek naar immuuntherapie als kankerbehandeling. Ze zoeken naar manieren om het immuunsysteem in te schakelen in de strijd tegen kanker, bijvoorbeeld met gentechnologie. Daarnaast werken ze ook mee aan het optimaal inzetten van medicijnen die de werking van het immuunsysteem beïnvloeden.

Eén van die onderzoekers is professor Sabine Tejpar. Zij onderzoekt immuuntherapie bij de behandeling van darmkanker. “Momenteel worden er fantastische resultaten geboekt. Toch is doorgedreven research naar immuuntherapie meer dan ooit noodzakelijk. We weten nog onvoldoende op welke principes en mechanismen die werking van immuuntherapie gestoeld is. Mits de nodige inzet van mankracht en middelen zal op termijn het hele plaatje ongetwijfeld duidelijk worden.” Om dat mogelijk te maken wordt onder meer gebruik gemaakt van financiering door Opening The Future. 

“Ons afweersysteem is het sterkste wapen waarover ons lichaam beschikt om zich te verdedigen tegen indringers. Helaas slaagt het er meestal niet in om kwaadaardige cellen te vernietigen,” vertelt professor Michel Delforge, voorzitter van het Leuvens kankerinstituut (LKI). “Het gebeurt slechts heel uitzonderlijk dat een beginnende kanker door het immuunsysteem wordt uitgeschakeld. Een goed functionerend afweersysteem kan dus niet voorkomen dat iemand kanker ontwikkelt.”

Lees het volledige interview op de website van de KU Leuven.

TRACE - Het LKI platform voor patiënt afgeleide tumorxenograften

Een Europese pionier, gerealiseerd met de steun van FIKO!

Lees meer

We blikken terug op een geslaagd Oncoforum 2019

Kim De Keersmaecker

Nieuwe looptocht van Johan Swinnen

Met de actie 'Beeldje bij beeldje' wil Johan Swinnen de verbondenheid met kankerpatiënten versterken en steun vragen voor kankeronderzoek en voor...

Lees meer

Nanodeeltjes met koper kunnen kankercellen in muizen doden

Wetenschappers van de KU Leuven zijn er samen met internationale collega's in geslaagd om tumorcellen in muizen uit te schakelen door immunotherapie...
Lees meer