Nieuw geneesmiddel voor beenmergkanker op basis van ontdekking aan KU Leuven

Persbericht KU Leuven - 8 juli 2019

FDA keurt geneesmiddel voor beenmergkanker goed gebaseerd op ontdekking van Leuvense onderzoekers

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het geneesmiddel XPOVIOTM (ook bekend als selinexor) goedgekeurd. Het medicijn dient voor de behandeling van patiënten met een hardnekkige en terugkerende vorm van multipel myeloom, een soort beenmergkanker. Wereldwijd lijden ongeveer 230.000 mensen aan deze eerder zeldzame ziekte. Selinexor werd ontwikkeld door Karyopharm Therapeutics Inc. op basis van een ontdekking van onderzoekers aan de KU Leuven.

Multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is een kanker van plasmacellen. Plasmacellen zijn witte bloedcellen die antilichamen aanmaken om het lichaam te verdedigen tegen infecties. De ziekte komt vooral voor bij personen ouder dan 60 jaar. In België zijn er zo’n vierduizend patiënten. Elk jaar komen er ongeveer 750 nieuwe patiënten bij. Er bestaan verschillende behandelingen om de ziekte onder controle te houden en het leven van patiënten enige tijd te verlengen, maar multipel myeloom is ongeneeslijk.

Patiënten met een hardnekkige vorm van myeoloom die hervallen na behandeling met de meest effectieve geneesmiddelen die momenteel beschikbaar zijn, hebben een levensverwachting van drie tot vijf maanden. Een recente klinische studie heeft aangetoond dat selinexor het leven van patiënten met deze hardnekkige en terugkerende vorm van multipel myeloom met gemiddeld acht maanden kan verlengen. Patiënten bij wie de behandeling aansloeg, leefden gemiddeld nog vijftien maanden.   

Selinexor remt Exportine 1 (XPO1 of CRM1), een eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van andere eiwitten vanuit de celkern naar het omliggende cytoplasma. XPO1 transporteert onder andere eiwitten die de groei van tumoren verhinderen. Als deze eiwitten zich niet in de celkern bevinden, kunnen ze hun taak niet meer uitvoeren. Inhibitoren die XPO1 remmen, herstellen de lokalisatie van deze eiwitten waardoor kankercellen sterven.

Lees meer op de nieuwssite van de KU Leuven.

Onderhoudsbehandeling voor eierstokkanker ook werkzaam bij andere...

Twee fase 3-studies tonen aan dat een bestaande onderhoudsbehandeling voor eierstokkanker ook positieve effecten heeft op de overlevingskans van...
Lees meer

TRACE - Het LKI platform voor patiënt afgeleide tumorxenograften

Een Europese pionier, gerealiseerd met de steun van FIKO!

Lees meer

Nanodeeltjes met koper kunnen kankercellen in muizen doden

Wetenschappers van de KU Leuven zijn er samen met internationale collega's in geslaagd om tumorcellen in muizen uit te schakelen door immunotherapie...
Lees meer

Kanker opsporen met de NIPT-test

Professor Amant geeft meer uitleg

Lees meer