Het fonds

Leuvens kankerinstituut (LKI)

Aan het Leuvens kankerinstituut, het LKI, bundelen basiswetenschappers, klinische onderzoekers en artsen hun krachten om sneller vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker. Het onderzoekspanorama aan het LKI is zeer breed, van fundamenteel onderzoek naar het ontstaan van kanker, via translationeel onderzoek voor de ontwikkeling van nieuwe diagnosetechnieken en behandelingen, tot en met de klinische studies bij patiënten.

Aan het LKI verenigen ‘focusgroepen’ basiswetenschappers en klinische onderzoekers. Sommige focusgroepen spitsen zich toe op een specifiek type kanker (borstkanker, prostaatkanker, ...), terwijl anderen samenwerken rond een topic dat relevant is voor verschillende kankertypes of -domeinen (zoals tumorimmunologie, tumorbeeldvorming, ...).

Lees meer over het kankeronderzoek aan het LKI

Fonds voor Innovatief Kankeronderzoek (FIKO)

Het Fonds voor Innovatief Kankeronderzoek, afgekort FIKO, wil de hele onderzoekscyclus stimuleren en ondersteunen, van patiënt naar labo en terug, door welgekozen investeringen in mensen en technologie.

FIKO is opgericht op 7 augustus 2013, in de schoot van het Departement Oncologie van de KU Leuven. Het fonds wil bijdragen aan de ontwikkeling van persoonsgerichte kankertherapieën, via innovatief basisonderzoek met nieuwe technologieën. Sinds 23 maart 2016 maakt het fonds nog sterker deel uit van het LKI. Dankzij deze integratie kreeg het fonds een nog sterker inhoudelijk draagvlak. Op 17 juni 2019 werd de doelstelling van het fonds nog beter omschreven door het Bestuurscomité: "Het Fonds wil innovatief fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek bevorderen en ondersteunen dat gericht is op een snellere vooruitgang in de diagnosestelling en behandeling van kanker en op de ontwikkeling en toepassing van persoonsgerichte kankertherapieën."

 

Het dagelijks bestuur

Johan
Swinnen
Oprichter en voorzitter FIKO, vicevoorzitter LKI
Johan Swinnen
Frederic
Amant
Oprichter en vicevoorzitter FIKO
Frederic amant
Sabine
Tejpar
Oprichter FIKO
Michel
Delforge
Voorzitter LKI
Paul
Clement
Vicevoorzitter LKI
Karin
Haustermans
Secretaris LKI
Johan
Van Lint
Coördinator translationeel onderzoek LKI
Johan Van Lint
Griet
Van der Perre
Communicatie & Fundraising LKI
Griet Vanderperre
Sarah-Ann
Aelvoet
Secretaris FIKO
Sarah-Ann Aelvoet